AD (728x60)

Friday, January 5, 2018

Keep your life lowkey and private

Share & Comment


Low-key: Quiet. Don't tell anyone



Zaman serba canggih zaman sekarang ni, semua benda nak dikongsi di media social. Sampai kita tak perasan ianya dah menjadi suatu habit; rasa tak lengkap kalau tak upload gambar makanan best, rasa macam tak cukup happening kalau tak share gambar tempat yang cantik kita pergi; rasa macam tak pandai masak kalau tak upload gambar video tengah masak; etc.

Bila spend time masa dengan keluarga dan kawan-kawan, tapi semua sibuk update di media sosial untuk followers tersayang, phone tak lepas dari tangan, sampai terlupa insan yang ada di depan mata ingin berbual, maka apa gunanya?


Bila heboh nak bercuti mencari ketenangan dan menghayati keindahan ciptaan Allah, tapi sibuk tak habis-habis posing merata tempat semata nak cari angle menarik untuk upload share gambar sampai lupa nak ucap SUBHANALLAH, maka apa maknanya?


Sebenarnya, kita cuma bermula dengan niat ingin berkongsi kenangan yang kita ada dengan orang lain. Ada orang lebih suka upload di social media sebagai backup kalau phone/laptop hilang atau kena virus. At least gambar kenangan tetap ada. Ada yang suka throwback memory, scroll post-post lama, baru tahu 'oh-tak-matang-betul-dulu-post-status-eja-terabur-macam-ini'.


Semua orang rasa macam tu. Hana pun macam tu. Jujur, Hana pun suka upload gambar, Hana pun suka upload gambar selfie, Hana pun suka tweet-update status-stories. Dalam hati selalu kata, kalau ada yang tak suka tak payah follow, tak suka sila scroll laju-laju. Dan kita terus mencari alasan supaya kita tak rasa apa yang kita buat itu adalah salah.


Pelbagai kenangan dan pengajaran yang Hana dah dapat dari orang di sekitar Hana yang membuatkan Hana rasa sekarang untuk keep your life lowkey and private. Don't expose yourself so much on social media. Keep your personal life private. Because you never really know who’s watching you.


Mungkin ada yang memerhati dengan rasa kasih dan prihatin dan mungkin juga ada yang memerhati dengan rasa iri hati dan dendam. Dalam tak sedar, kita bukan sahaja membahayakan diri kita tetapi orang yang rapat dengan kita juga.


Ada masa perlu berkongsi.

Ada masa perlu disimpan.
Ada masa perlu bercerita.
Ada masa perlu diam.

Sebab zaman sekarang, ramai lebih suka menilai dari apa yang kita update dari social media dari jumpa berhadapan dan kenal secara personal. Bila nak berkenalan, terus minta id social media, nak tahu orang yang kita nak berkenalan ni psychopath ke tidak.


Your posts reflect who you are, what you like, retweet, share and comment, everything matters for a person to get to know by skimming through your posts!


It’s not just you and me, it happens with almost everyone.


Jangan nafikan. Dalam tak sedar, kita pun suka menilai orang macam tu. Nampak orang upload beli barang branded-dah kita kata dia riak. Nampak orang suka update status buat luahan perasaan-kita kata mereka attention seekers. Walau kata cuma dalam hati dan tak kecam terang-terangan. Kan?



Don't judge a person by their social media postings. Kahh! Semua orang kata macam ni, tapi sebenarnya kita yang membuka peluang untuk orang menilai kita dari apa yang kita update.

Please, if you don't want to be some easily available open book to be skimmed through anybody’s will, so keep your life private. Or manage your privacy settings carefully. Don't-trust-anyone.



The point of this is that although you might gather a lot of information from someone's social media postings about his or her personality and interests, you will never get the whole picture.


Because the truth is social media postings aren't the whole truth. Rather, they are just pages of information of what they choose to share. Jarang orang akan berkongsi apa yang mereka malu-aib-sedih-kecewa-tekanan dan lain-lain. Ramai memillih untuk berkongsi yang indah dari yang pahit.


Trust me, life is much better when people don't know what you're doing. You don't have to post everything to show that you're happy. Just enjoy your life. 


Save some memories just for you. Try disconnect to connect.


Tags:

Written by

I was the founder hanaqueen station and also the author of this blog. We offering variety of delicious ready-to-foods and drinks such as Ice Blended, Waffle, Sweet Corn, Fries, Hot Dog Bun and many else

12 comments:

  1. Agree 100%. Jujur cakap sebenarnya tak boleh nak elak langsung daripada judge posts orang. And one of my personal goals in 2018 is to reduce the amount of time I spend on social media. Setakat ni alhamdulillah kurang guna instagram. But tengah struggle dengan twitter & FB. Even so, rasa satisfied sikit la bila kurang update status. Just need to get rid of scrolling habit.

    And travelling pun macam tu, I like to take photos of sceneries instead of selfies, but kena juga kurangkan and just try to live in the moment.

    Previous entry saya pun ada discuss masalah dengan social media, feel free to drop by my blog!

    http://willyou-readthis.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Personal goals kita sama nampaknya. Haha. Insya-Allah, mula-mula memang susah, tapi lama-lama kita akan sedar betapa indahnya dunia realiti berbanding dengan alam maya.

    Keep focus on your life rather than your social media. Good luck >.<

    ReplyDelete
  3. agree 1000000%s sya sukaa sangat post ni :D

    ReplyDelete
  4. SETUJU!! Sebenarnya, tak payah tunjuk kat orang semua apa yang kita ada. maksudnya, bersederhana. Btw, have a nice day kak! Singgah sini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, betul tu.Tak perlu tunjuk dekat orang apa yang kita nak buat dan bakal buat. Have a nice day too. Thanks singgah ^^,

      Delete
  5. Deep. kadang kadang diri sendiri macam ni. Terlalu excited nak kongsi semuanyaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Dulu Hana pun macam tu jugak. Huhu

      Delete

 

My Instagram

Location

Popular Posts

Recent Posts

Follow by Email

Why to Choose HanaQueen?

HHANAQUEEN STATION OFFER A VARIETY OF PACKAGES FOR THOSE WHO WANT TO START A BUSINESS. YOU JUST NEED TO FIND THE BEST LOCATION TO RUN YOUR BUSINESS AND WE WILL PROVIDE ALL EQUIPMENT TO START YOUR BUSINESS INCLUDING FREE TRAINING.

YOU CAN START YOUR BUSINESS UNDER OUR NAME OR BUILD UP YOUR OWN BRAND. OUR BUSINESS IS FRESH AND FOCUSED, CONSISTENTLY DELIVERING NEW IDEAS. THIS IS NOT AN 'ADD ON' BUSINESS - WE ONLY PROVIDE GREAT SERVICES TO OUR CLIENTS. IT’S WHAT WE DO AND WE LOVE IT..

Copyright © HANAQUEEN STATION | Designed by SirArtwork